اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

فرهنگ  /  اندیشه

نقدی ضمنی بر روان‌شناسی مثبت گرا و لیبرال

خوب‌ گفتن در برابر خوب‌ زیستن

خوب‌ زیستن آن چیزی است که جامعه مدرن به عنوان یک هدف در مقابل افرادش می گذارد و مدام به تبلیغ آن می پردازد.از مشخصات خوب‌زیستن تطابق با استانداردهای جامعه، تلاش برای کسب رفاه، تلاش برای برقراری نوع خاصی از روابط اجتماعی و ... است.

خوب‌ گفتن در برابر خوب‌ زیستن

خبرگزاری فارس ـ گروه اندیشه: روان‌شناسی مثبت‌گرا گرایشی فریب‌کار و استحمارکننده است که سعی دارد به افراد القاء کند که پول خوشبختی نمی‌آورد یا باید با هر شرایطی سازگار شده و اعتراض نکنند. در واقع این گرایش که توسط سرمایه‌داران بزرگ حمایت مالی گسترده می‌شود، حصاری امن اطراف سرمایه‌داری کشیده و امکان جنبش‌های اعتراضیِ ضد سرمایه‌داری را منتفی یا تضعیف می‌سازد. آنچه در ادامه ‌می‌خوانید نگاهی انتقادی‌تر و عمیق‌تر به این فریب اندیشه‌های رفاهی و عافیت‌اندیش است که از کتاب «کتب لکان» نوشته میترا کدیور برگرفته شده است:

گفتار روانکاوی نقطه مقابل گفتار اربابی و نقطه مقابل گفتار اقتصاد بازار است. لکان معتقد است، آنچه را که روانکاوی می‌خواهد و وظیفه خود می‌داند که به آن برسد، نه well- being بلکه well-saying است، خوب‌گفتن در برابر خوب‌زیستن است. خوب‌زیستن آن چیزی است که جامعه مدرن به عنوان یک هدف در مقابل افرادش می‌گذارد و مدام به تبلیغ آن می‌پردازد. از مشخصات خوب‌ زیستن تطابق با استانداردهای جامعه، تلاش برای کسب رفاه، تلاش برای برقراری نوع خاصی از روابط اجتماعی و امثال اینهاست. در واقع آنچه را که جامعه مدرن به افرادش تکلیف می‌کند صورت‌گرایی (formalisme (F، همرنگی (conformisme (F و مصرف است. خوب‌گفتن هیچ‌یک از این مشخصات را ندارد و در ضمن به معنای خوب حرف‌زدن هم نیست. خوب‌گفتن یعنی رابطه بین کلمات وجود دارد، رابطه بین کلمات و آنچه هستیم. بنابراین خوب‌گفتن یک دانش است در مورد خود سوژه. در خوب‌گفتن هدف این است که شخص به رأی نهایی در مورد وجود خودش دست یابد، به نوعی قضاوت آخر. یعنی دانش ناخودآگاه در اثر جریان روانکاوی منجر به تولد سوژه ناخودآگاه شود. جریان روانکاوی نه فقط یک دانش جدید در مورد سوژه به وجود می‌آورد، زیرا که سوژه خوب‌گفته‌شده دیگر آن سوژه قبلی نیست. خوب‌گفتن یعنی تغییر بنیادی در متافورها* که این خود تغییر در دیدگاه‌ها و تغییر در جایگاه شخص در جهان را به دنبال دارد. 

*متافور: استعاره

انتهای پیام/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول